Your address will show here +12 34 56 78

CONCERTS

CONCERTEN
2018
⋅⋅⋅

Hopper
Een productie in samenwerking met het Internationaal Danstheater.

Dansers
Jeroen van Acker
Lorenzo Capodieci
Francesca Peniguel

DoelenEnsemble
Jellantsje de Vries - viool
Ilse Eijsink - klarinet
Maarten van Veen - piano

Choreografie- Neel Verdoorn

Na de eerste samenwerking in het dansconcert Silent Songs in vorig seizoen, maken het DoelenEnsemble uit Rotterdam samen met het Internationaal Danstheater een voorstelling met als uitgangspunt het werk van schilder Edward Hopper.

Wim Wenders gebruikte inspiratie uit Hopper’s werk in zijn film Paris-Texas: stilstand in bewegende film, en beweging in stilstaande perspectieven. Een verhaal over ‘de tijd’. Elk schilderij heeft een verhaal voordat het stilstond, en lijkt verder te gaan na het “foto” moment. Maar wat dan? Wat was ervoor, wat gebeurde erna? De tijd lijkt uitgerekt, en zijn schilderijen waren een verzet tegen de moderne vervreemding. In de dans zien we verstilde taferelen die tegelijkertijd licht verontrustend zijn: de moderne mens, verbeeld als een geïsoleerd en melancholiek wezen. De muziek geeft hem de kracht om zijn isolatie te doorbreken. Realistische beelden die emotioneel, actief, dissonant en dan weer in harmonie zijn. Een fascinerende muzikale en dansante reis door het werk van één van de meest baanbrekende kunstenaars van de vorige eeuw.

Composities van o.a. Aaron Copeland, Leonard Bernstein, Philip Glass, Max Richter en nieuw werk van Meric Artac.

Data
Do 17 mei 2018 -  20:30 - Heerlen - Parkstad Limburg Theaters
Do 24 mei 2018 - 20:15 - Heerhugowaard - Cool Kunst & Cultuur
Za 26 mei 2018 - 20:00 - Sittard - De Domijnen
Ma 28 mei 2018 - 20:15 -  Rotterdam - De Doelen
Wo 30 mei 2018 - 20:15 - Purmerend - Theater de Purmaryn

⋅⋅⋅
Death Speaks - HortusFestival
Woensdag 1 augustus ⋅ Hortus Botanicus - Amsterdam ⋅ 20:00 uur
Donderdag 2 augustus ⋅Hortus Botanicus - Leiden ⋅ 20:00 uur
Vrijdag 3 augustus ⋅ De Oude Hortus - Utrecht ⋅ 20:00 uur
Zaterdag 4 augustus ⋅ Belmonte Arboretum - Wageningen ⋅ 20:00 uur

Nicole Jordan - Sopraan

DoelenEnsemble
Yannick Hiwat - Viool
Wiek Hijmans - Gitaar
Maarten van Veen - Piano

Programma
David Lang - death speaks

In Schuberts lied Der Tod und das Mädchen krijgt de Dood een stem: de Dood spreekt om een bang meisje gerust te stellen. Dit gegeven inspireerde de Amerikaanse componist en Pulitzer-prijswinnaar David Lang. Hij ploos Schuberts imposante liedoeuvre na op andere plekken waar de Dood zich direct tot ons, de levenden, richt. Uit die citaten boetseerde David Lang vijf liedteksten, die de basis vormen voor zijn aangrijpende cyclus death speaks.
In death speaks worden de Schubertiaanse doodsboodschappen vertolkt door Nicole Jordan, begeleid door een klein ensemble, dat met ijle instrumentale partijen het mysterie van de dood op fascinerende wijze vergroot.

Meer info: www.hortusfestival.nl

⋅⋅⋅
Klas Torstensson
Woensdag 3 oktober 2018 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur 
Grote Zaal

DoelenEnsemble
Arie van Beek - dirigent
Charlotte Riedijk - sopraan
Jellantsje de Vries - viool

Programma
Klas Torstensson - Pocket Size Violin Concerto 
Klas Torstensson - Sieben mal NEO voor septet (Nederlandse première)
Klas Torstensson - Urban Songs voor sopraan en groot ensemble
Dit concert van het DoelenEnsemble is geheel gewijd aan de Zweeds-Nederlandse componist Klas Torstensson. Sieben mal NEO, een bewerking van Sieben mal sieben voor het Zweedse ensemble Norrbotten NEO, beleeft vandaag zijn Nederlandse première. Verder voert het DoelenEnsemble onder meer Urban Songs uit, samen met sopraan Charlotte Riedijk.

‘Groots en meeslepend. (...) De via luidsprekers van alle kanten aanstuivende klanken overrompelden in hun eigentijdse directheid en stadse rauwheid. Klasse!’, schreef Trouw over Urban Songs, dat Klas Torstensson voor zijn muze Charlotte Riedijk componeerde. En zijn Violin Concerto, dat vandaag in de Pocket Size klinkt, typeerde de componist zelf als ‘lyrische passages tegenover ruige glissandi – als krassen op een gepolijste oppervlakte’ en ‘Monolitische blokken naast melodieën die in de verte doen denken aan Zweedse volksmuziek’.

Om 19.15 uur Neil Wallace in gesprek met Klas Torstensson en enkele musici.
⋅⋅⋅
Beeldenstorm - Peter-Jan Wagemans
Dinsdag 4 december 2018 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur 
Jurriaanse Zaal

DoelenEnsemble olv Maarten van Veen
Utrechtsch Studenten Cantorij olv Fokko Oldenhuis
Rianne Wilbers - sopraan
Daniel van Klaveren - acteur
Myrthe Huber - actrice

Programma
De eigentijdse beeldenstorm woedt voort. Van vluchtelingenproblematiek tot geloofsstrijd. 
Peter-Jan Wagemans componeerde een actueel drama op teksten van Kees van der Zwaard, geïnspireerd door de beeldenstorm die 450 jaar geleden over Europa raasde. 

Het DoelenEnsemble, de Utrechtse Studenten Cantorij, sopraan Rianne Wilbers, twee acteurs en dirigent Maarten van Veen bezorgen u met Beeldenstorm een boeiend avondje muziektheater!

In september 2016 brachten het DoelenEnsemble en Muziektheater Hollands Diep Wagemans’ Beeldenstorm in première, dat de componist zelf een ‘kerkopera’ noemt. 

‘Beeldenstorm handelt over twee mensen, broer en zus, die moeten vluchten voor een conflict dat zich boven hun hoofd afspeelt: een oorlog met als belangrijkste thema religie.’ De pers vond Beeldenstorm een bijzondere voorstelling: gewaagd, indringend en begoochelend.

Om 19.15 uur Neil Wallace in gesprek met Peter-Jan Wagemans en enkele musici.
⋅⋅⋅
Van Raat & Van Veen
Donderdag 10 januari 2019 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur
Jurriaanse Zaal

DoelenEnsemble
Ralph van Raat - piano
Maarten van Veen - piano

Programma
Bernd Alois Zimmermann Monologe
John Luther Adams Dark Waves (versie voor 2 piano’s)
Claude Debussy Jeux

In 2019 richten we de spotlights op de Amerikaanse componist John Luther Adams. Diens Dark Waves prijkt op het programma voor twee piano’s van Maarten van Veen en Ralph van Raat, naast Debussy’s ‘poème dansé’ Jeux en Zimmermanns associatieve Monologe.

John Luther Adams: ‘As I composed Dark Waves I pondered the ominous events of our times: terrorism and war, intensifying storms and wildfires, the melting of the polar ice and the rising of the seas. Yet even in the presence of our deepening fears, we find ourselves immersed in the mysterious beauty of this world. Amid the turbulent waves we may still find the light, the wisdom and the courage we need to pass through this darkness of our own making.’
⋅⋅⋅
Jukebox
Vrijdag 8 februari 2019 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur
Jurriaanse Zaal

Programma
Het DoelenEnsemble speelt de muziek die het publiek kiest. Keuze uit werken van onder anderen Per Nørgård, Tristan Murail en Jan Boerman. Kaartkopers worden geïnformeerd en kunnen hun stem uitbrengen via de app van het DoelenEnsemble. Sowieso op het programma: een wereldpremière van Peter-Jan Wagemans voor solist en live elektronica.
⋅⋅⋅
Johan Luther Adams
Vrijdag 1 maart 2019 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur
Jurriaanse Zaal

Programma
John Luther Adams - Tukiliit (The Stone People Who Live in the Wind)
John Luther Adams - Four Thousand Holes
John Luther Adams - The Farthest Place for violin, vibraphone, marimba, piano en doublebass
John Luther Adams - The Immeasurable Space of Tones for violin, vibraphone, piano, sustaining keyboard, contrabass instrument

In 2019 staat in de Doelen de Amerikaanse componist John Luther Adams in de schijnwerpers, winnaar van o.a. Pulitzer Prize en Grammy Award!
⋅⋅⋅
Mancha Mancha! - Patrick van Deurzen
Vrijdag 24 mei 2019 ⋅ De Doelen - Rotterdam ⋅ 20:15 uur
Jurriaanse Zaal

DoelenEnsemble
Henk Neven - bariton
Mattijs van de Woerd - bariton
Hans Eijsackers - piano
Maarten van Veen - piano
Ernest van der Kwast - tekst en regie

Programma
Vandaag gaat Patrick van Deurzens Mancha Mancha! in wereldpremière. De uitstekende Nederlandse baritons Henk Neven en Mattijs van de Woerd kruipen in de huid van Don Quichot en Sancho Panza, en worden daarbij begeleid door het DoelenEnsemble en de pianisten Maarten van Veen en Hans Eijsackers. Het kan niet anders dan een vermakelijke komische klucht vol gevechten en misverstanden worden!

‘Dol-dwaas-komisch-ontregelend-en-ook-nog-met-zang-en-ander-geluid!’ Zo kondigt Patrick van Deurzen met enige zelfspot Mancha Mancha! aan, zijn eerste muziektheaterwerk. Het libretto van de Nederlandse auteur Ernest van der Kwast is gebaseerd op Cervantes’ bekende boek over de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha en zijn schildknaap Sancho Panza. De dolende ridder met een overdosis aan fantasie spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Deze voorstelling maakt deel uit van operadagen Rotterdam.
Om 19:15 uur gaat Neil Wallace in gesprek met Patrick van Deurzen en enkele musici.
⋅⋅⋅
DoelenEnsemble
MUSIC AT LIMITS !               
ADRES               
POSTBUS 972 
3000 AZ ROTTERDAM 
CONTACT
DOELENENSEMBLE@GMAIL.COM

FOLLOW

Facebook
Instagram